Jesen že trka na naša vrata, šola je v polnem teku in čas je, da tudi na Kersnikovi ponovno zaštartamo naš program delavnic, kjer se bo našlo za vsakogar nekaj. 5HEK se vrača v vsej svoji inovativnosti, ustvarjalnosti in svežini, prenovljen in nadgrajen.
Kot smo že obveščali se bomo v štirih tematskih sklopih po deset delavnic, opremili za prihodnost in dodobra spoznali biotehnologijo, robotiko, obnovljive vire energije in telekomunikacije.
Pričenjamo danes, 2. oktobra s serijo delavnic, ki smo jo poimenovali ‘Bioradovednost’. Deset najbolj navdušenih udeležencev bo ugotavljalo kaj pomeni biti sodoben biotehnolog, kako se je biotehnologija sploh začela in kam nas vodi. Poglobili se bodo v svet mikroorganizmov in genetike, vse skupaj pa zaokrožili z obilico praktičnega dela, saj si bodo izdelali svojo lastno laboratorijsko opremo.
Letos bomo 5HEK razširili tudi na četrtke z namenom pritegniti še več punc z zanimanjem za nove tehnologije, znanost in umetnost. Prav tako bomo drugi tematski sklop, ‘Robotika’ zaradi velikega interesa in izjemno visoke udeležbe uvajalnih delavnic ki so potekale spomladi, razširili še na četrtke. To pomeni, da bomo namesto deset, osrečili dvajset roborfrikov, bo pa zaradi novosti potrebno kapniti 5 eur donacije na vsak HEK. Z robotki bomo začeli ustvarjati 14. januarja in od takrat dalje bodo četrtki in petki rezervirani za to izrazito interdisciplinarno področje. Kateri udeleženci bodo z nami vstopili v robo svet, torej tisti največji navdušenci nad sodobnim tehniškim znanjem in tehnologijami, ki bodo na 1/4HEK-ih in 5HEK-ih zaživele s pridihom umetnosti, bomo javili do 15. decembra.

Na RAMPI se bo do konca leta dogajalo tudi ob sredah; otroci so že začeli graditi svoje virtualno mesto prihodnosti v okviru delavnic 3D modeliranja, tiskanja in naprednega digitalnega izdelovalništva za mlade. ‘Spletne modelarke in modelarji’ so namenjene tistim, ki jih zanima svet novih tehnologij, 3D modeliranja, laserskih rezalnikov in 3D tiskalnikov. Kasneje bodo v RogLab-u svoje ideje s pomočjo 3D tiskalnika, lasersega rezalnika in CNC rezkalnika spremenili v otipljive predmete.

Za vse tiste željne dodatnih vsebin, pridobivanja ročnih spretnosti, raziskovanja in sodelovanja, bodo od oktobra dalje organizirane Sobotnice, skupni sobotni otroški in mladinski program delavnic RAMPE, RogLaba – MGLC, revije Stripburger in Zavoda Trajekt. Z uporabo ‘starih’ in ‘novih’ tehnologij ter različnih materialov se bodo otroci in mladi lotevali konkretnih ustvarjalnih izzivov. Sobotnice bodo v Kersnikovem duhu spodbujale veščine sodelovanja, meddisciplinarnega povezovanja, kreativnega raziskovanja in samostojnega dela. Z novembrom se bo v sklopu Sobotnic na RAMPI odvila prva uvajalna delavnice za našo naslednjo 5HEK-ersko temo ‘Obnovljivi viri energije, ki ga bomo izvajali med aprilom in junijem 2016. Zato pozor vsem tistim, ki jih zanima vedeti več o tem kaj so obnovljivi viri energije, kakšne so njihove prednosti, kako izboljšujejo kakovost okolja in življenja, povečujejo učinkovitost in še mnogo drugih zanimivih dejstev. V seriji desetih delavnic boste izdelali hišico, katero bodo napajali veter, sonce in celo biomasa.

S programom, ki smo ga začrtali, želimo otrokom in mladim omogočiti boljši vpogled v ozadje novih tehnologij, s katerimi živimo, in se pobližje spoznati z navdihujočimi umetniškimi idejami. Sodobne teme bomo med seboj prepletali, jih spoznali skozi oči in izkušnje umetnikov/ic in sodobne raziskovalne umetnosti ter jih umestili v širši družbeni kontekst.
Zato bodo program delavnic na Kersnikovi ves čas spremljali umetniški projekti v Galeriji Kapelica in na RAMPI, ki svoje teme črpajo iz sodobnosti in ki vzpostavljajo zavest o kritičnem razvoju družbenih praks bodočnosti. Obenem pa spodbujajo, informirajo, izobražujejo in presenečajo, kar lepo zaokroža namen in cilj Petkove akademije in širšega programa delavnic na Kersnikovi.

Veselimo se raziskovanja, razvijanja in ustvarjanja z vami!

Ekipa Kersnikove

Delavnice omogočajo Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo RS, JSKD in ŠOU v Ljubljani.